Warme voeten. Een verlangen, dat gemakkelijk vervult kan worden door vloerverwarming te laten installeren. Maar er is één cruciaal probleem denkt u: u wilt namelijk ook een houten vloer en dat gaat niet samen met vloerverwarming. Wij verlossen u graag van deze beperkende gedachte. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden waarmee een houten vloer prima gecombineerd kan worden met vloerverwarming.
Keuze houtsoort
U maakt het installeren van vloerverwarming mogelijk door te kiezen voor de juiste houtsoort en parketsoort. Gelaagd parket wat bestaat uit een multiplex onderlaag en een massieve toplaag naar keuze is bijvoorbeeld geschikt voor vloerverwarming. Benamingen voor dit soort parket zijn lamelparket, duoplank en multiplank. Ook tapis, een dunne massieve plank wat vaak gebruikt wordt voor bijvoorbeeld visgraatpatroon, is zeer geschikt voor vloerverwarming. Het voordeel van gelaagd parket is dat de lagen kruiselings verlijmd zijn waardoor de planken vrijwel niet uitzetten of krimpen bij wisselingen in warmte en/ of temperatuurverschillen. Tapis wordt verlijmd aan de houten ondervloer waardoor hetzelfde effect als gelaagd parket ontstaat.
De meest gewilde soorten hout voor lamelparket zijn eiken, noten, kambala en afzeilia. Deze soorten hebben een test doorstaan waarbij het leidingwater van de vloerverwarming verwarmd werd tot 40 graden Celsius. Bovendien zijn de meeste vloerwarmingsystemen begrensd op 37 graden Celsius. U kunt deze soorten hout dus prima combineren met vloerverwarming. Bij het aanleggen van een vloerverwarmingssysteem moeten de leidingen wel 3cm verdiept zitten om de warmte goed te kunnen verspreiden.
Er zijn echter houtsoorten die niet zo geschikt zijn, zoals massief hout ofwel puur hout. Deze kunnen gaan uitzetten of krimpen door schommelingen in warmte en luchtvochtigheid. Bovendien is massief hout geen goede geleider van warmte, deze planken zijn vaak te dik dus zal het rendement van de vloerverwarming minder hoog zijn. Het is dus beter om voor een gelaagd parket of tapis te gaan van de bovengenoemde houtsoorten.
“Met vloerverwarming onder een houten vloer heeft u langer een constante temperatuur in huis”
Het rendement
Wat betreft de geschikte houtsoorten hoeft u zich geen zorgen te maken over het rendement. Hoewel hout trager warm wordt dan andere materialen, koelt het ook minder snel af. Hierdoor hebt u langer een constante temperatuur in uw huis, die voor op en top comfort zorgt. Wel is het van belang dat u de vloerverwarming op dezelfde temperatuur houdt. Ook is het uiterst belangrijk dat u de ingangstemperatuur van het water nooit hoger dan 48 graden Celsius zet, anders voldoet het systeem niet aan de opstook- en afkoelprocedure. Zeker wanneer de vloer net gelegd is moet altijd het stookprotecol in acht worden genomen om een te snelle opwarming, en hierdoor een te grote temperatuurswisseling, te voorkomen.
De ondervloer
Vloerverwarming kan ingefreesd worden in de bestaande zandcement dekvloer of verwerkt worden in een nieuw laag zandcement. Dit laatste is beter omdat de leidingen dan 3 cm verdiept zitten vanaf de oppervlakte. Wanneer er een nieuwe vloerverwarming geplaatst is zullen wij meten of de vloer voldoende droog is. Hierna zal de vloer behandeld worden zodat de lijm voor het parket goed zal hechten. Bij een vloerverwarming zal het parket altijd verlijmd worden. Dit om de warmteoverdracht te verhogen en hierdoor niet in te leveren op het rendement.
Conclusie
Zoals u hebt gelezen is lamelparket prima te combineren met vloerverwarming, mits u rekening houdt met de hoogte van de watertemperatuur. Zo kunt u genieten van uw nieuwe houten vloer én van uw vloerverwarming.