Watervlekken houten vloer? Zo los je het op!

Watervlekken houten vloer? Zo los je het op!

Watervlekken op een houten vloer zijn niet wenselijk. Het verwijderen hiervan is een secuur klusje dat je niet moet onderschatten. Hisspa Parket vertelt hier hoe je het best vlekken kunt verwijderen en hoe je vochtplekken kunt voorkomen, want voorkomen is immers beter dan genezen.

Het ontstaan van vochtvlekken houten vloer

Waterplekken op je houten vloer kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan een aantal mogelijke oorzaken: 

  • Langdurig contact water, bijvoorbeeld bloempotten die kringen achterlaten 
  • Ammoniak uitwerpselen van huisdieren 
  • Slijtage door zand of meubels
  • Uitdroging beschermlaag

De meest voorkomende oorzaken voor watervlekken op een houten vloer zijn: 

Lekkages

Lekkages zijn een veelvoorkomende oorzaak voor watervlekken op een houten vloer. Het constant druppelen van een kleine hoeveelheid water kan al snel voor grote schade zorgen op je vloer.

Vloeistoffen laten vallen

Per ongeluk een glas water laten vallen? Ook het laten vallen van vloeistoffen is een veelvoorkomende oorzaak van waterplekken in een houten vloer. 

Direct contact met grondvocht

Vochtplekken op een houten vloer kunnen ook ontstaan door contact met grondvocht. Dit kan ontstaan als er bijvoorbeeld problemen zijn met de ventilatie in de kruipruimte of als er lekkende leidingen zijn. Het gevolg hiervan is dat een parketvloer gaat opbollen. Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina over ‘opbollen parket’. 

Te hoge luchtvochtigheid en/of onvoldoende ventilatie

Een te hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie kunnen voor waterplekken zorgen op houten vloeren. Bij een te hoge luchtvochtigheid neemt het hout vocht op uit de omgeving, dit zorgt voor vlekken. Als de ruimte slecht geventileerd is, kan de vochtige lucht condenseren en ook dit leidt tot waterplekken op de vloer. 

Slecht onderhoud

Wanneer je je vloer slecht onderhoudt, kan ook dit zorgen voor waterplekken. Zorg dat je regelmatig je vloer dweilt met vloerzeep als je een geoliede vloer heeft. Ook het periodiek aanbrengen van onderhoudsolie is belangrijk om vochtplekken te voorkomen bij een geoliede vloer. Daarnaast kun je gebruik maken van een droogloopmat om vuil en zand van schoenen te halen.Vuil en zand is als schuurpapier op de parketvloer en tast de beschermlaag aan. Wanneer je een lakvloer hebt, kun je periodiek een polish aanbrengen om de vloer te beschermen. Als je dit niet doet en er ontstaat een kras of beschadiging in de lak, zorgt dit voor een opening naar het hout voor vocht en vuil. Hierdoor wordt het hout nat en zal het gaan verkleuren. 

Watervlekken houten vloer verwijderen? Volg ons stappenplan!

Heb je watervlekken op je houten vloer? Volg dan onderstaand stappenplan om deze te verwijderen. 

Stap 1: beoordeel de schade

Het is belangrijk om als eerste de schade te beoordelen. Bekijk de vloer goed en kijk waar de vlekken overal zitten. Bekijk ook of de vlekken oppervlakkig zijn of dat het vocht dieper in het hout is doorgedrongen. 

Stap 2: Zorg dat de vloer zo droog mogelijk is

Voordat je doorgaat met de behandeling is het belangrijk om de vloer zo goed mogelijk te drogen waar mogelijk is. Gebruik hiervoor ventilatoren om de luchtvochtigheid te verminderen en het droogproces te versnellen. Als het lekker weer is, zet dan je ramen open. 

Stap 3: Kies de juiste behandeling

Nu de vloer zo droog als mogelijk is, is het tijd voor de behandeling. Er zit een verschil tussen de behandeling van oppervlakkige vlekken en diepere vlekken, zorgt dat je het verschil weet tussen deze twee soorten vlekken.

Oppervlakkige vlekken

Oppervlakkige vlekken, bijvoorbeeld waterkringen, zijn vaak het resultaat van voortdurend contact met water. Deze plekken zijn te herkennen aan lichte verkleuringen van het hout. Bij een geoliede vloer zijn deze vlekken te behandelen met vloerzeep. Doordat het hout hiermee gevoed wordt, zullen de vlekken wegtrekken. 

Diepere vlekken

Wanneer het hout donker verkleurd is, is er waarschijnlijk sprake van een dieper of langer ingetrokken vlek. Dit soort vlekken komen vaker voor wanneer de vloer in contact is geweest met bijtende stoffen zoals uitwerpselen van huisdieren of schoonmaakmiddelen. Bij een lak beschermingslaag is het ook mogelijk dat er kringen ontstaan als er bijvoorbeeld een plantenpot lang op de grond heeft gestaan, ondanks de drie lagen bescherming. Bij zowel olie als lak zie je vaak sporen in het parket waar er veel gelopen is of waar er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer, denk aan plekken als de keuken, deuropeningen of voor de bank. 

Stap 4: Herstel de afwerking

De laatste stap: het herstel. Het type beschermingslaag bepaalt hoe je je parketvloer kunt herstellen. Een parketvloer met een olie beschermlaag, kan hersteld worden door middel van het aanbrengen van de basis kleur olie. In de meeste gevallen zorgt dit ervoor dat je niets meer ziet van de vlek. Bij een parketvloer die beschermd wordt door lak, is dit helaas niet mogelijk. Vergelijk het met een gelakte deur, het bijwerken van kleur blijf je hier altijd zien. 

Watervlekken uit parket verwijderen? Dit heb je nodig!

Verschillende producten kunnen helpen om watervlekken uit een parketvloer te verwijderen. Alleen parketvloeren die met olie afgewerkt zijn, zijn lokaal bij te werken. Lichte vlekken kunnen verwijderd worden met vloerzeep, donkere vlekken kunnen behandeld worden met ontweringswater en basisolie. Daarnaast raden wij periodiek onderhoud aan met onderhoudsolie om slijtage te voorkomen. Als je een parketvloer hebt die is afgewerkt met lak, kun je je vloer onderhouden met een polish. 

Benodigdheden gelakte vloeren

Bij een parketvloer die is afgewerkt met lak, kun je je vloer alleen onderhouden met polish. Wanneer wij klaar zijn met het leggen van je vloer krijg je een proefverpakking polish. Je kunt ook kiezen om een onderhoudsset af te nemen. De schade aan een lakvloer kan niet lokaal hersteld worden. Wanneer er watervlekken in je vloer zijn gekomen, zal alles opnieuw geschuurd moeten worden

Benodigdheden geoliede vloeren

Watervlekken in een geoliede vloer kunnen wel lokaal hersteld worden. Dit kan gedaan worden met Woca ontweringswater en met basis (kleur) olie. Hisspa Parket biedt beide producten om watervlekken te verwijderen aan. 

Vlekken in de toekomst voorkomen? Zie hier onze beste tips!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hieronder geven wij een aantal tips om watervlekken te voorkomen. 

Tip 1: Onderhoud de vloer goed en probeer krassen te voorkomen

Tip 1: Zorg dat je je vloer goed onderhoudt en probeer krassen te voorkomen. Een droogloopmat van Otium at Home kan hiermee helpen. Leg deze mat neer bij de ingang van je woning, dit voorkomt dat bezoekers vocht en vuil onder hun schoenen mee naar binnen brengen. Wij plaatsen deze mat graag voor je. Ook een vloerbescherming van Scratch no more kan helpen bij het voorkomen van krassen. Via ons ontvang je 5% korting op je bestelling!

Tip 2: Bescherm de vloer tegen vocht 

Zorg dat je je vloer goed beschermt tegen vocht. Gebruik een droogloopmat om te zorgen dat mensen niet met natte schoenen op je vloer lopen. 

Tip 3: Controleer de luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid is cruciaal voor je houten vloer. Ideaal gezien zou de luchtvochtigheid in een ruimte met een houten vloer tussen de 50% en 60% moeten liggen. Hierdoor blijft het parket in goede conditie en wordt uitdroging van olie voorkomen. 

Hulp nodig bij verwijderen vochtplekken houten vloer? Wij staan voor je klaar!

Heb je last van vochtplekken op uw parketvloer en weet je zelf geen raad meer? Wij staan voor je klaar!. Wij behandelen je vloer en zorgen ervoor dat deze er weer zo goed als nieuw uitziet. Meer weten? Neem contact met ons op!